Pages

Thursday, February 17, 2011

Art Brut - August Natterers domedagsvisionerMeine Augen zur Zeit der Erscheinungen
"My Eyes at the Time of the Second Coming"


August Natterer (1868-1933) från Tyskland, är en av de konstnärer som tillhör avdelningen psychon i genren Art Brut. Han var gift, och hade en bra karriär som elektriker och egenföretagare, men drabbades en ödesdiger dag av hallucinationer som gjorde att allt rasade samman. Det var den första april 1907, då en - vad han ville kalla - vision över Domedagen kom till honom.

"Jag såg en vit prick i molnen helt nära - alla moln stannade upp - pricken upplöstes och stod hela tiden som en skiva i himlen.
På samma skiva, duk eller scen, började bilder snabbt följa på varandra, ungefär 10 000 under en halvtimme... Gud själv uppenbarade sig, och häxan, som skapade världen - mellan visioner: bilder av krig, kontinenter, monument, slott, vackra slott, bara det vackra i världen - men allt sett som övernaturliga bilder.
De var minst 20 meter höga, tydliga, nästan helt utan färg som fotografier... Bilderna var uppenbarelser över Domedagen. Kristus kunde inte förverkliga frälsningen eftersom han korsfästes för tidigt... Gud visade det för mig, så att jag skulle kunna slutföra frälsningen."

Efter denna vision blev han inlagd på mentalsjukhus, och kom aldrig ut igen.
Han såg sig själv som profet och frälsare, och fick diagnosen schizofreni.
Fyra år efter insjuknandet började han försöka skildra de bilder han sett.

Natterer trodde att hans teckning Weltachse mit Haase/Axle of the World, with Rabbit varit en profetia för första världskriget. Kaninen symboliserar "the uncertainty of good fortune.”Häxan som skapade världen.

No comments:

Post a Comment