Pages

Tuesday, February 15, 2011

Art Brut - Galna människors tavlor och texter

Art Brut, eller Outsider art, är en konstgenre som samlar skapelser av människor som på olika sätt lever utanför samhället. En del har frivilligt isolerat sig från mänskligheten, och andra konstverk är gjorda av människor som suttit i fängelse eller varit inspärrade på mentalsjukhus. Den sistnämnda kategorin är den mest populära, tillsammans med skulpturer och tempelliknande byggnader som egocentriska människor byggt i sina trädgårdar.
Sedan mediciner mot psykiska åkommor började utvecklas, har andelen hospitaliserade galningar minskat. Därför är de flesta insamlade texter, teckningar, skulpturer och målningar, daterade mellan slutet av 1800-talet och 1950-talet. De är till största delen från Amerika, och Tyskland med grannländer.

Jag har läst In the realms of the unreal "Insane writings" sammanställd av John G.H. Oakes. Det är en antologi av poesi, prosa och dagboksanteckningar. Texterna har färgats av författarnas olika psykiska sjukdomar, och de äldre är oftast de mest galna. Kanske för att man behöver visa respekt för den som fortfarande lever, och be om deras tillåtelse att publicera vad de skrivit.



Ibland är det som att läsa vilken lidande författare som helst,

"Pain, pain! It grieves one to death.
Is that love!?
Life. - "

- Ernst Herbeck, Österrike


"I have reached a truly wonderful state of miserable, morbid unhappiness."

- Mary MacLane, 1901

och ibland är verkligheten helt förvrängd av psykoser eller maniskt storhetsvansinne. Det påminner på många ställen om automatisk skrift, en surrealistisk metod där målet är att skriva så snabbt, och med så lite eftertanke som möjligt, för att blotta det undermedvetna.

"Unless been taken away from here by tonight, will until tomorrow as lunatic, upon most holy word of honor, stare at the sun, or bash in my temple with a post."

- Erwin Starre, manodepressiv patient, Tyskland 1908


"I was able to identify with the outmost degree of certainty the dead mole, which I saw being buried in 1878 in a wood on the outskirts of Hanover by a swarm of gravediggers belonging to the insect world as the soul of the last Hanoverian king."

- Gustav Sievers, schizofren patient i Tyskland, 1919


En del tror sig vara betydelsefulla historiska personer, andra är besatta av symboliska innebörder av nummer och ljuden av olika ord.
Texterna är emellanåt helt befriade från grammatiska regler. Orden är felstavade, sönderdelade eller påhittade.

“de for est
no the po
Of it me
the and de for
a dar ken
near gi ve
in the of
min the roads
be low de ass a ra
of ass of you’re my de pos
of the ra me no ja nex to you”

- Henri Müller, född 1865, Schweiz

Den här dikten är ett riktigt pussel. Det ser till en början inte ut som någonting alls, men om man läser långsamt, och sätter ihop bokstävernas ljud, skymtar man en del ord. Att sedan försöka förstå orden är inte det lättaste. Texter som denna är knappast intressanta ur ett litterärt perspektiv, men absolut som material för att försöka förstå en svår psykisk sjukdom, och hur den stegvis faktiskt delar sönder verkligheten i små svårtolkade bitar.

Ett ofta återkommande fenomen är att orden stavas som de låter.

Exempel: “Ide Unno Iff itz the Rite flour Ive Pict in migh Try Umph.”
(I don’t know if it’s the right flower I’ve picked in my triumph.)

Enligt Jung finns det ett undermedvetet som vi alla delar, eftersom vi delar symbolspråk. Ormar står för ondska, fåglar för frihet, träd för livet och cirklar för evigheten. Det är symboler som skapats i kulturer skilda från varandra, och som är de samma över så gott som hela jorden.
Sjukdomstillstånd som psykoser och manier, förstorar upp symboler vi känner till. De dras upp från det omedvetna, och används mer aktivt i tolkningen av verkligheten. Därför är det möjligt att tolka texterna, och skapa egna associationer.

Att psykoser skulle gå att bota med psykoterapi är jag tveksam till, men någon nytta har man kanske av att kunna tala samma språk. Om inte annat är In the realms of the unreal en mycket intressant bok, som jag definitivt rekommenderar.

No comments:

Post a Comment