Pages

Friday, December 17, 2010

Myers-Briggs personlighetstest



Printscreen från en version av testethttp://similarminds.com/jung.html

Förklaringar, och annan intressant information
om de olika personlighetstyperna, finns här:
www.typelogic.com

Myers-Briggs type indicator, eller MBTI, är av de mer seriösa försök som gjorts att kartlägga människors personlighet. Teorierna kommer ursprungligen från Carl Jung, och den s.k. jungianska typologin. Han såg tre kategorier av egenskaper, som spelar större roll för hur vi fungerar och är som människor. MBTI placerar testtagaren i ett av alternativen för varje kategori.

Huvudattityder:
Extrovert/Introvert
Extraversion och introversion kan se som två olika sorters energiflöden. Extroverta människor får sin mentala energi utifrån. De trivs i sällskap och har ett stort socialt behov. Introverta människor har ett större behov av ensamhet, och är av en mer grubblande natur. Deras energi hämtas inifrån.



Varseblivningsfunktioner:
Förnimmelse/Intuition
Med förnimmelse, avses den information som når vårt medvetande. Personer som i första hand tolkar världen utifrån sina sinnen, föredrar konkreta fakta - sånt som går att ”ta på”. De har inte mycket till övers för abstrakta idéer, utan föredrar istället realistiska, och jordnära, tankar.
Intuitiva personer ser ett större värde i fantiserande och teoretiska idéer. De knyter samman informationen som kommer utifrån, med egna insikter. Utifrån kan de ofta ses som drömmande, och lite frånvarande.


Bedömningsfunktioner:
Tanke/Känsla
Bedömningsfunktionerna handlar om vad vi baserar vårt beslutstagande på. Tankemänniskor är kalkylerande. De kommer fram till sina beslut genom logiska resonemang, då de värderar fakta, och möjliga resultat.
Känslomänniskor går oftare efter vad som känns rätt eller fel. De räknar in mer av sin egen vilja, och tankar om hur andra kommer att påverkas av deras beslut.



Under utformandet av Myers-Briggs test, arbetade skaparna vidare på Jungs typologi, och lade till ytterligare en dimension:
Livsstil:
Bedömande/Upplevande
Den första typen, som känner ett större behov av att ha allting under kontroll, är synbart mer ordningsamma. De föredrar noggrann planering, tycker det är viktigt att komma i tid, och oroar sig oftare för framtiden.
Den upplevande typen har lättare för att ta dagen som den kommer. De är spontana, och tar mer lättsamt på deadlines och andra bestämda tider.

No comments:

Post a Comment